Konzerváló eljárás

Tömés fotó ill. kemopolimerizációval

Az utóbbi években a caries therápiában egyre nagyobb tért hódítanak a fogszínező tömőanyagok. Ennek oka, hogy dinamikus fejlődésének következtében ma már kiváló paramáterekkel rendelkeznek és emellett a páciensek esztétikai igényeinek is megfelelnek. Elsősorban a finomszemcsés, hibrid kompoziciós fotópolimerizációs anyagokat illetve a plasztikus anyagokat használjuk.
A fotópolimerzációs anyagokat főképp frontfogak helyreállítására használjuk, és az anyag tökéletes kötése érdekében crea light plazma lámpával világitjuk meg. Az ilyen tipusú anyagokra jellemző a tökéletes esztétika (bár néhány év után sajnos elkezdenek elszíneződni). Ezt a tömést a rágóra nem szeretem behelyezni, mert van egy minimális zsugorodásuk, és ha nagy a szuvasodás akkor ennek komoly jelentősége van. A japán Fuji cég termékeit kedvelem a legjobban.
Az üvegionomer kemopolimerizációs anyagokat általában a kisebb méretű kisörlő valamint örlő fogak üregébe helyezzük be.Ezekre az anyagokra jellemző, hogy két komponens öszekeverése utána, néhány percünk van, hogy a fog kifúrt üregébe behelyezzük ahol nagyon gyorsan megkeményedik és azonnal terhelhető. Ennek az anyagnak az előnye, hogy a tömés behelyezése utáni 30-60 nap folyamán kámiai kötést hoz létre a foggal így nem tud másodlagos szuvasodás kialakulni. Hibája ha nagyon nagy a tömés akkor sajnos eltörhet.